Tijd voor wat structuur?

Aptus bestaat ondertussen al 5 jaar. Hell-yeah! We zijn al zover. Ik kan sowieso al een volledige post schrijven over hoe ons parcours gelopen is tot vandaag maar daar gaat het in deze post niet over (moesten er mensen interesse hebben, let me know 😉). Het gaat over waar Aptus nu staat en hoe we wat structuur gebracht hebben in wat we doen en hoe we naar de markt gaan.

Om jullie toch een beeld te geven van hoe we in 2015 gestart zijn: Say hi to Frederik & Alexander, 2 heren die “iets” wilden doen met “Internet of Things”. Vanuit ons gezellig kantoortje in Business Center Stede 51 te Harelbeke. Wat een top-plaats, echt waar! We zijn daar 4 keer van kantoor veranderd en gegroeid tot we met +10 Aptus’ers waren.

Aptus na z’n start. Maart 2015 – Business Center Stede 51

Groeien in mensen, groeien in business

5 jaar ondernemen, dat is 5 jaar investeren in je bedrijf en natuurlijk 5 jaar investeren in je mensen. Enerzijds denk je na over “wat” je juist allemaal doet, voor “wie” en hoe je dus een “meerwaarde” kan creëren voor een potentiële klant. Anderzijds denk je ook na wie je allemaal nodig hebt om dat doel te bereiken. Die 2 staan continue met elkaar in verbinding.

Ik ben altijd van het idee geweest: We zijn actief in een markt waar heel veel over wordt gepraat (IoT is en blijft een buzzword, een hype, …). We kunnen dus héél veel dingen doen. Laat ons dat gewoon doen. Zo geschiedde. Aptus is tot op vandaag actief in verschillende verticalen, niches of hoe je het ook noemt. We hebben bewust niet gekozen om ons te focussen op één domein. Waarom? We wisten het in het begin allemaal niet. Waar zat nu “het geld”? (want ja, we zijn geen VZW en het onderhoud van m’n Ducati oldtimer kost natuurlijk ook geld 😉). Waar konden we meerwaarde betekenen? We hadden veel onbekenden dus het was aan mij als ondernemer om dit speelveld te ontginnen.

Beetje per beetje deden we leuke projecten waar de één al uitdagender was dan de andere. Nee dat is ook niet waar, ieder project die we doen bij Aptus heeft de nodige uitdagingen, geloof me! Je wil niet weten wat ons Masquerade project bij Q-music heeft losgeweekt bij onze Aptus’ers. Het waren alleszins geen love-stories op het event zelf waar de “go-live” van alle 300 maskers in handen lag van Marvin die op “de knop” moest duwen. Ik ben hem daar nog eeuwig dankbaar voor trouwens. Topkerel!

De Q-masquerade. Let’s match baby!

Aptus is ongeveer 80% actief in de project business en 20% in de product business. Begin 2019 was dat nog 100% projecten en geen producten. Nu High-Five, MobiCount en HeatDisplay erbij gekomen zijn zorgen die nu voor ongeveer 20% van onze omzet. Ik wil dat cijfer omhoog, niet dat we minder projecten willen doen natuurlijk, maar ik wil de omzet van Aptus beter voorspelbaar hebben. Ik moet er geen tekening bij maken dat Corona en een projectbusiness gericht op de technologische innovatie binnen bedrijven en overheden niet goed bij elkaar passen in één zin. 🤷‍♂️

Waar ik naartoe wil? Wel, op den duur begin je een mooi team uit te bouwen, bouw je expertise op in verschillende domeinen, bouw je een paar producten en sluit je enkele partnerships af. Klaar voor de toekomst, gas geven, .. toch? Maar is dat eigenlijk schaalbaar, een bedrijf die heel veel kan (echt waar!) in veel domeinen en nog 1000 (product)ideeën? Zijn wij daar als organisatie wel op voorzien? Sales, marketing, uitvoering, kwaliteit (o-zo belangrijk!)?

Om eerlijk te zijn, we zijn gegroeid van een team van 2 (zoals we vroeger zeiden – sorry voor het Westvlaams: “nen technischen die der vele van weet en intje diet kan verkopen maar wél met ne technische rugzak daj nie vele ku wijsmaken“) naar een team van bijna 20. Die groei heeft ons wat groeiproblemen gegeven (en nog altijd eigenlijk, een continue proces noemen ze dat). We zijn geëvolueerd van een bedrijf zonder structuur naar een bedrijf die op zoek is naar structuur en een hou-vast. Daar zijn we nu dus gekomen.

Aptus Anno 2020

De expertise groeperen

De Aptus’ers kunnen en weten héél veel. Het verbaast me bijna wekelijks dat we met zo’n state-of-the-art technologieën en oplossingen bezig zijn. De moeilijkheid naar “de buitenwereld” toe is vertellen wat we allemaal kunnen. We hebben dan ook beslist om onze expertise te bundelen in “groepen” die een begrijpbare naam hebben. We zijn Aptus gestart met de insteek: we zijn een IoT integrator. Maar tot op vandaag doen we veel meer. We hebben op-maat software projecten, doen dingen met Vision en deeplearning, we maken onze eigen elektronica, enz. We hebben dat verpakt in 6 expertise domeinen.

Waarom is dat belangrijker dan de technische “inhoud”? Wel, 6 domeinen uitleggen is simpeler dan 100 technologieën uitleggen 😉 Welke expertise zit binnen Aptus? Internet of Things, Micro Elektronica, ML & Vision AI, Low code/no code, cloud-mobile-API’s en Edge & 5G ✅

De expertise van Aptus

Waar wil ik het komende jaar aan werken? Die expertise delen en showcasen naar de buitenwereld. We zijn véél te bescheiden, dat is zeker! Concreet? Tech-blogs en video. 2 dingen waar ik sterk wil op inzetten. Vooral die laatste wordt heel snel concreet, wait and see 📹 We zijn experts in wat we doen en daar moeten we trots op zijn. Het is uiteindelijk ook een deeltje van content marketing, niet? 😉

Eerlijk, er is ook nagedacht of we Aptus niet als een “cluster” moesten aanzien (een gangbaar Cronos model) en ieder expertise domein een eigen brand geven? Dus Aptus met z’n 6 dochterbedrijven. Dit kan werken als je dan met die expertise de markt op gaat denk ik. Dat wil ook zeggen dat je voor iedere “brand” een trekker moet hebben. De brand moet “opgebouwd” worden enz. Ik geloof meer in het verhaal dat we vanuit Aptus een one-stop-shop zijn voor smart technology.

Tijd voor “business units”?

De mensen en hun expertise. Daar draait het om. Maar “verkopen” we dan die expertise bij Aptus? Nee, in de wereld van smart technology waar wij actief zijn draait het niet om die expertise (die je uiteraard wel nodig hebt) maar eerder om de expertise te bundelen en te verpakken in een concrete oplossing voor een klant. We zorgen voor een cross-functioneel team en gaan de uitdaging aan. Van idee, tot uitvoering inclusief installatie. De klant ontlasten en zorgen dat ze één aanspreekpunt hebben als iets up & running is.

Onze klanten zijn niet op zoek naar IoT, of naar Edge computing, of.. Nee, onze klanten zijn op zoek naar technologische oplossingen die ervoor zorgen dat ze bv. efficiënter werken (in de private sector) of dat ze hun beleidsdoelstellingen kunnen halen (in de publieke sector). En daar zit onmiddellijk het eerste belangrijke onderscheid. De publieke en de private sector.

Met Aptus hebben we dus gekozen om die 2 uit elkaar te trekken. Waarom? Het volledige process rond business doen is o-zo anders in beide werelden. De publieke sector heef zoiets als meerjarenplannen, doelstellingen, raamcontracten, schepenen en ambtenaren, .. De private sector heeft dan z’n specifieke niches en verticalen en ieder bedrijf heeft ook z’n eigen aankoop proces, kijkt anders naar innovatie, …

Maak kennis met Aptus Smart Business en Aptus Smart City. 2 business units, 2 go-to-markets, 2 andere sales aanpakken, 2 andere manieren van marketing doen. De ene zet in op B2B, de andere op B2G (business to government) You get the point 😉 In een volgende post doet Authier, de trekker van Aptus Smart City uit de doeken wat zijn ambities zijn en hoe hij dat wil verwezenlijken.

Dus 2 business units. Maar er is nog een 3de. Hallo Aptus Smart Innovation. Hier wordt 100% ingezet op productinnovatie. Concreet, ideeën vertalen naar markt opportuniteiten. Zoals ik reeds vertelde geloof ik sterk dat we naast projecten ook moeten inzetten op producten. Waarom? Met een product help je problemen de wereld uit. Het biedt onmiddellijk meerwaarde aan een klant, het is er snel, het is relevant, schaalbaar, ..

De definitie van een “product” binnen Aptus is een fysiek object gedreven door de intelligentie van software waarbij innovatie prompt op nummer 1 moet staan. Kijk maar naar High-Five, een slim systeem om fietsers en voetgangers te belonen als ze naar school gaan. Of onze Mobicount die volledig energie-neutraal, real-time z’n voertuig/fietstellingen naar de cloud stuurt en aanbiedt in een open smart city standaard. We zijn binnen Aptus trouwens bezig met een framework rond het “in de markt zetten” van een smart-tech product. Alle learnings, kennis, gebundeld in een mooi document. Misschien maak ik daar ooit eens een boek van 😉 (bucket-list, you know)

Dus waar staan we nu? De 3 business units van Aptus! Ps: voor Aptus Smart Business ben ik trouwens nog op zoek naar iemand.

Is dat genoeg?

Voor nu wel. Het brengt wat rust in mijn hoofd. Het zorgt ervoor dat we gerichter de markt kunnen benaderen, zijnde naar de B2B wereld of de B2G wereld. Elk met hun eigen sales en marketing aanpak. Dat we onze project en product businessen kunnen scheiden (en dus betere OKR’s en KPI’s kunnen opzetten, financiëel beter het onderscheid kunnen maken enz.) Voor mij voelt dit goed.

Zullen we nog meer structuur nodig hebben? Daar ben ik zeker van. Ik denk dat de volgende logische stap zal zijn om vooral in Aptus Smart Business de verschillende verticals te onderscheiden. Logistiek, industrie 4.0, .. Maar nu nog niet, als de tijd rijp is. We zien dan wel 💪

Ps: de zon komt op in het westen! (zeker eens lezen of beluisteren – Klaas Fremaut)

Written by
Alexander Vanwynsberghe
Join the discussion

Menu

Alexander Vanwynsberghe

Belgium-based entrepreneur. Into technology, innovation and a bit of cycling and running too. Evangelist for everything related to smart-tech.